PXL-MAD – UHASSELT – KU LEUVEN : DOCTORAATSVERDEDIGING LORE LANGENDRIES

In ‘HUNACTURING WEARABLE OBJECTS’, het onderzoek in de kunsten dat Lore Langendries van 2011 tot en met 2015 verrichte aan PXL-MAD in samenwerking met UHasselt en KU Leuven, ontwikkelde ze een werkwijze waarin ze de reproduceerbaarheid van machinale bewerking, een grote betrokkenheid van de maker en een natuurlijk materiaal combineert. Via deze onconventionele combinatie werden draagbare objecten vervaardigd die balanceren tussen het unieke en het seriële. Het neologisme ‘HUNACTURING’ vat dit samen: Human (menselijke ingrepen, menselijke toets) – Nature (natuurlijke/dierlijke materialen) – Manufacturing (machinaal proces: lasersnijtechniek).

HUNACTURING als denk- en werkwijze is nuttig in een onderwijscontext en specifiek binnen het hedendaagse sieraadvakgebied, maar kan ook inzichten geven in andere vakgebieden als een ontwerp- en maakproces.

De belangrijkste artistieke resultaten van dit onderzoek, de sieraden die het resultaat zijn van een interactie tussen ambacht en industrie met een bijzondere aandacht voor het tactiele en het fysieke van ieder artefact, worden opgenomen in de tentoonstelling ‘FOCUS’ die van 21 November 2015 tot en met 10 Januari 2016 loopt in het Modemuseum te Hasselt.

Inschrijven voor deze publieke verdediging kan via lore.langendries@pxl.be

Promotor: Prof. dr. Bert Willems (PXL-MAD en UHasselt)

Promotor: Prof. dr. Ludo Froyen (KU Leuven)

Copromotor: Prof. dr. David Huycke (PXL-MAD en UHasselt)

Artistiek Begeleider: Marc Monzò

Hunacturing SC - Lore Langendries_480